5 gode råd om kropssprog, der hjælper dig til eksamen

Kropssprog er noget, vi benytter os af hver dag. Hvad enten du prøver at score fredag aften, overtale forældre til en smartphone eller i klasselokalet. Ofte er det ikke noget vi gør bevidst, men hvis du mestrer det er det meget værd at kunne læse andres kropssprog og kontrollere sit eget. Har du nogensinde stået til en præsentation foran klassen og krydset armene ind over hinanden? Har du nogensinde vendt kun hovedet mod en eksaminator, men ikke overkroppen? Har du måske endda studeret kropssproget på din kridtspisende lærer (Ja, det sker faktisk!) men hvorfor er dette relevant til eksamen? At være dygtig i skolen, har ikke kun noget med faglig indsigt at gøre. En stor procentdel af kommunikation består af kropsprog. Du kan her læse vores 10 gode råd til et kropssprog, der sikrer DIG den karakter, du fortjener at opnå – og måske endda mere!

Kropssprog og hjernen

En meget vigtig ting at vide omkring kropssprog er, at din hjerne bliver påvirket af dit kropssprog og at dit kropssprog bliver påvirket af din hjerne. Du kan altså ændre dine tanker ved hjælp af den måde du bevæger dig på. Det kan ende med at skabe en negativ spiral, som nedenfor, men også en positiv spiral, hvor du får det bedre og bedre. negativefeedbackloop

1. Vær åben!

Vær åben med dit kropssprog. Hvis du viser åbenhed over for dine eksaminatorer virker du klar og som havende styr på dine ting. Ud over det, vil et åbent kropssprog gøre dig mindre nervøs, da din hjerne bliver påvirket af dit kropssprog. Trin til et åbent kropssprog

  • Kryds ikke arme og ben. Dette signalerer lukkethed, og er afvisende overfor dine eksaminatorer.
  • Vend altid hele kroppen mod dine eksaminatorer, ikke kun hovedet.
  • Hvis du står op skal du sprede dine fødder lidt og vende dem lidt udad. Dermed gør du eksamenslokalet til dit sted, og viser selvsikkerhed.
  • Hvis du sidder ned, skal du sidde ret, men ikke stift. Hvis du ikke har kjole eller nederdel på kan det også være en god idé at sprede benene (meget lidt) og vende fødderne udad
  • Gestikuler åbent med dine arme når du laver armbevægelser, lav dem udad og ikke ind mod dig selv.

 

2. Vær positiv!

Peter pan copy positiv tanke meme
Du har sikkert hørt det tusind gange før, men der er intet der hjælper som at være positiv. Din krop genspejler dine tanker. Det betyder, at hvis du tænker negativt kan det ses på dit kropssprog. Hvis du ikke ser noget positivt i situationen, så fortæl en joke til dig selv,(Husk at gøre det FØR eksamen, så du ikke sidder og griner mens du snakker om et folkemord). Det er vigtigt, at du motiverer dig selv, så går eksamenssituationen bedre. Tænk på noget positivt. Som Peter Pan sagde:

3. Øjenkontakt!

Hold øjenkontakt med dine eksaminatorer. Selv hvis det virker svært, giver det pote, da du så også virker mere selvsikker. Eksaminatorerne vil også føle sig taget mere seriøst, hvis du ser dem i øjnene mens du snakker med dem. Ud over det viser det selvtillid. Et tip til at holde øjenkontakt kan være at kigge på personens næseryg. Der kan de nemlig ikke se, at du ikke ser dem i øjnene.

4. Gestikuler!

Dette viser igen, at du føler dig selvsikker, og har overskud. Overdriv ikke, men brug dine hænder og arme. Du kan forestille dig, at der foran din krop er en firkant, du skal holde hænderne indenfor: body language copy

5. Rør ikke din krop med hænderne!

Det er ikke godt at røre ved eksempelvis dit hår, dine ører eller din nakke. Dette er et meget åbenlyst tegn på nervøsitet. Hvis du vil teste det, kan du prøve at stille dig foran et spejl og se, hvor tydeligt det er.

6. Hænderne væk fra munden!

Hvis du har en tendens til at føre hænderne foran eller i nærheden af munden burde dette undlades. Ofte associeres dette med at lyve eller at være usikker, hvilket er negativt i en eksamenssituation. Ud over dette fører det til, at man mumler.

7. Tag noget vand med!

I de fleste tilfælde vil der være vand til stede i lokalet, men det kan være utroligt dejligt at have noget vand. Ikke kun, hvis du bliver tørstig. En slurk vand kan faktisk være en god idé, hvis du er lige ved at gå i stå. De sekunder du har til at drikke, kan nogle gange være nok til at finde tråden igen, og så fortsætte.

8. Tal klart og tydeligt!

Din lærer og især censor vil være mere suspekte, hvis du pludselig mumler fakta. Hvis man mumler et forkert svar, gør det ikke svaret mere sandt (desværre). I de fleste tilfælde vil dine eksaminatorer bare bede dig gentage svaret. Tal derfor hellere overbevisende og tydeligt. Det vil forhøje din chance for at slippe afsted med nogle småfejl.

9. Styr din stemme!

Husk at tale langsomt og kontrolleret. Ofte er et lavere stemmeleje fortrukket, frem for et højt. Dette får dig til at lyde mere seriøs og overbevisende. Dette betyder dog ikke at du skal lyde som Batman. (Pokkers også!) sad-batman-2 Hvis du ikke kan få det til at lyde naturligt, så tal bare normalt, da det kan kræve øvelse at tale i det rigtige stemmeleje.

10. Øv dig!

Det kan være fordelagtigt at tale med spejlet for at finde ud af, hvad der ser godt ud som naturligt kropssprog. Det medfører, at det ikke virker unaturligt i en eksamenssituation. Så, hvis du tænker over dit kropssprog samtidig med, at du har din faglighed på plads kan du altså ende med at få en højere karakter i sidste ende. Jeg ved ikke med jer, men for os giver det lige pludselig mening, at The Sims kræver et godt kropssprog, før du kan blive politiker. Vi håber, at disse tips gør din eksamensperiode nemmere. Held og lykke!

Udgivet i Råd til eksamen.

Christian Bøgelund

Christian Bøgelund har gennem de seneste 2 år arbejdet for Camp True North for at hjælpe unge med at nå deres fulde potentiale.

Ud over det har han været tobaksformidler for Kræftens Bekæmpelse og er lige blevet student med et gennemsnit på over 12.