Se hvordan jeg skriver 3.000 ord på 3 timer

Sidst jeg var til skriftlig eksamen i samfundsfag slog jeg min rekord i at skrive. Jeg plejer at kæmpe med at få ordantallet op på 2500. Men denne gang ændrede jeg på, hvad jeg gjorde.

Og resultatet blev, at jeg skrev 3.000 ord på 3 timer – 2 timer før prøven overhovedet var færdig.

I denne artikel kommer du til at høre hvordan jeg gjorde det og hvordan du kan gøre præcis det samme – med lidt træning selvfølgelig.

Det hele bygger op omkring begrebet “Deep Work”, eller “dybt arbejde”, som jeg vil kalde det i denne artikel.

Dybt arbejde er et begreb lavet af Cal Newport i sin bog, Deep Work. I denne bog beskriver han hvilken effekt distraktioner har på den menneskelige hjerne og hvordan man kan udnytte denne effekt bedst muligt.

Hans overordnede synspunkt er, at arbejde, hvor man skal koncentrere sig dybt bliver sjældnere, fordi mennesker lettere og lettere bliver distraherede. På samme måde bliver Dybt Arbejde mere og mere værdifuldt at udføre, fordi få mennesker kan gøre det.

Bogen havde en stor indflydelse på mig og medførte blandt andet at jeg droppede Facebook i 3 uger

Distraktioner er overalt

For, samfundet i dag bliver mere og mere ramt af konstante distraktioner. Hvis jeg kender dig ret, så har du sikkert:
a) Tjekket Facebook
eller b) tjekket din mobil
inden du er nået til denne del af artiklen. Hvis du ikke har, så giv dig selv en high-five 😉

Distraktioner og hjernen

Det, der er med distraktioner er nemlig, at de har en større effekt på hjernen end hidtil troet. Når jeg sidder og skriver, skifter til Facebook og så skifter tilbage igen. så kan jeg ikke med det samme koncentrere mig om skrivningen igen.

Nej, forskning viser, at det tager mellem 15 og 20 minutter før din hjerne kommer på rette spor igen. Indtil de 20 minutter er gået arbejder din hjerne altså langsommere, fordi din arbejdshukommelse stadig har den anden opgave liggende.

Og det er her, Dybt Arbejde kommer ind i billedet.

For, mens flere og flere har svært ved at koncentrere sig til dagligt, så bliver de opgaver, der indeholder Dybt Arbejde mere og mere værdifulde. Det er ren udbud og efterspørgsel.

Derfor kan det betale sig at lære at udføre Dybt Arbejde.

Dybt Arbejde i skolesammenhæng

Mens Cal Newports bog primært handler om dybt arbejde i arbejdsmarkedsregi, så kan den naturligvis også gælde i skoleregi.

For når vi til en eksamen eller mens vi skriver en opgave sidder og laver andre ting, når vi sidder og skifter sang på Spotify, konstant tjekker gamle noter osv., så arbejder vores hjerner langsommere.

Og det bliver endnu værre, hvis vi vælger at tjekke vores mobiltelefoner eller Facebook undervejs.

Hvis det tager dig 5 timer at lave en normal aflevering, mens du sidder på Facebook samtidig, så vil det ifølge teorien om Dybt Arbejde kunne gøres på 3-4 timer alt efter hvor dybt du arbejder.

Når du alligevel sidder og arbejder, kan du så ikke lige så godt få det overstået hurtigst muligt, så du kan slappe af med god samvittighed?

Guide til Dybt Arbejde

Efter at jeg læste bogen har jeg gjort en stor indsats for at implementere Dybt Arbejde i den måde jeg planlægger min tid på.

En af de bedste værktøjer jeg har fundet til det er Cold Turkey på www.getcoldturkey.com

Cold Turkey er et program, der hjælper dig med at have selvdisciplin, når det er svært. Du kan blokere enkelte programmer, hjemmesider eller endda hele computeren i et bestemt tidsinterval. Så undgår du at komme til at spille Pinball, se Netflix eller andet, mens du burde lave skolearbejde.

Man kan for eksempel bestemme, at man hver mandag, tirsdag og onsdag ikke må være på Facebook fra klokken 8-16 hver dag, og at man fra 18-19 slet ikke må være på computeren. Det er sgu smart!

Cold Turkey Writer

Et andet program, der er udviklet af den samme programmør er Cold Turkey Writer. Programmet gør kort sagt det, at det lader dig skrive i x ord eller minutter, hvor du ikke kan lukke dit skriveprogram eller skifte fane.

For eksempel er denne artikel skrevet på programmet, med et mål om, at skrive 800 ord. Jeg kan ikke forlade programmet indtil de 800 ord er skrevet.

Du kan altså ikke komme udenom at skrive det antal ord du skal. Selv hvis du trykker Control+alt+delete og åbner joblisten, så er du fanget i programmet.

Du tvinger dig selv til at skrive det rigtige antal ord. Og det var præcis sådan jeg gjorde med samfundsfag.

Jeg læste opgaveformuleringen til fællesdelen og valgte herefter, at jeg SKULLE skrive 700 ord. Da den del var færdig gik jeg videre til næste og skrev 800 ord. Med sidste del skrev jeg igen 800 ord.

Allerede der var jeg oppe på mindst 2.300 ord.

Hvorfor virker det?

Det smarte ved denne metode er nemlig, at jeg ikke kan distrahere mig selv ved hjælp af forskellige hjælpemidler. En bonus til programmet er, at man kan sætte forskellige soundtracks på i baggrunden, regn og café, hvis man er bange for at blive understimuleret af bare at skrive.

Bogen Deep Work har haft en stor effekt på mig og har blandt andet medført at jeg gik af Facebook i 14 dage (link) og at jeg skriver alle mine kreative opgaver på programmet.

Så, hvad skal jeg gøre nu?

  • Find en måde at undgå distraktioner på under opgaveskrivning, for eksempel Cold Turkey og Cold Turkey Writer.
  • Sæt din mobil på flytilstand, når du skriver afleveringer
  • Lav flere afleveringer på 1 gang – så er du i flow
Udgivet i Afleveringer og lektier.

Christian Bøgelund

Christian Bøgelund har gennem de seneste 2 år arbejdet for Camp True North for at hjælpe unge med at nå deres fulde potentiale.

Ud over det har han været tobaksformidler for Kræftens Bekæmpelse og er lige blevet student med et gennemsnit på over 12.